• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • Українською
  • English
Міністр оборони України Рустем Умєров: Україна прагне створити механізм, який допоможе зблизити оборонні промисловості держав-членів НАТО та України
Опубліковано 15 лютого 2024 року о 17:02

15 лютого у штаб-квартирі НАТО відбулось друге засідання Ради Україна-НАТО на рівні міністрів оборони. Міністр оборони України Рустем Умєров долучився до засідання онлайн захищеним каналом зв’язку.

Міністр оборони поінформував членів Ради про поточну безпекову ситуацію в Україні, зазначив, що нове керівництво ЗСУ готує детальний план дій на 2024 рік, а також підкреслив, що  ракетні атаки з боку росії продовжуються і наголосив на важливості надання Україні систем протиповітряної оборони.

Крім того, Міністр розповів союзникам про пріоритети у реформуванні Міноборони.

Окремо Рустем Умєров нагадав державам-членам НАТО про те, що наступний тиждень буде позначено двома трагічними для України датами - 10 років з початку війни та окупації Криму, а також 2 роки з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Міністр зазначив, що досвід України на полі бою та уроки винесені за час війни є важливими та допоможуть подолати майбутні загрози. У цьому зв’язку він відзначив важливість створення у майбутньому Спільного центру Україна-НАТО з аналізу, підготовки та освіти (JATEC).

«Для нас JATEC - це можливість розробки нових технологічних підходів до майбутніх загроз. Ця нова платформа стане потужним інструментом підтримки розвитку концепції Сил майбутнього, яку ми впроваджуємо для українських Збройних Сил», — заявив Міністр.

Глава Міністерства оборони України наголосив, що Комплексний пакет допомоги є важливим інструментом підтримки і допомагає отримати вкрай необхідну нелетальну допомогу.

«Я хотів би закликати ваші країни продовжувати надавати фінансування до Комплексного пакету допомоги. Ми повинні зосередитись на розбудові довгострокових оборонних спроможностей і стійкої оборонно-промислової бази», — сказав Рустем Умєров.

Міністр підкреслив, що Україна працює над розвитком власної оборонно-промислової бази, нарощує виробництво безпілотних літальних апаратів FPV, різних типів БПЛА, систем радіоелектронної боротьби, боєприпасів та інших засобів і технологій, необхідних для досягнення переваги на полі бою.

«Міністерство оборони України прагне створити механізми, які зблизять партнерів з оборонно-промислових комплексів держав-членів Альянсу та України. Ми готові до створення спільних підприємств, масштабування виробництва в оборонному секторі. Україна повністю віддана взаємодії з НАТО на всіх рівнях задля забезпечення нашої спільної довгострокової безпеки».

Також Міністр зазначив, що Вашингтонський саміт НАТО має стати платформою для нових рішучих кроків, які наблизять Україну до членства в Альянсі.

Союзники у свою чергу наголосили на необхідності забезпечити стале та своєчасне надання Україні всієї необхідної допомоги та на важливості посилення спроможностей оборонних індустрій держав-членів НАТО.

Низка держав також оголосили про готовність вже у найближчому майбутньому укласти з Україною двосторонні безпекові домовленості.

За підсумками засідання Міністри оборони держав-учасниць Ради Україна – НАТО ухвалили політичне рішення щодо підтримки створення Спільного центру Україна-НАТО з аналізу, підготовки та освіти.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux